.

Afvalsysteem in zorginstellingen

Stansz BV Drachten heeft recent opdracht ontvangen voor het leveren en installeren van een Stansz afvalsysteem voor zorginstellingen middels een stortkoker in het bestaande zorgcentrum Savelberg in Gouda, onderdeel van Zorgpartners Midden-Holland uit Gouda.

Via het afvalsysteem kan straks gebruikt linnen, algemeen afval en plastics vanaf iedere verdieping gescheiden gestort worden. De inwerpopeningen op de verdiepingen worden voorzien van een digitaal display waar de gebruiker het type stortgoed kan selecteren. Op de begane grond worden de stortgoedstromen geautomatiseerd opgevangen middels een Stansz lineaire distributeur over vast opgestelde rolcontainers. De posities van de rolcontainers zijn geprogrammeerd binnen de besturing van het afvalsysteem.

Bewoners, personeel en bezoekers ondervinden binnenkort geen afvaloverlast meer. Liften, gangen en trappen blijven vrij van linnenkarren en afvalcontainers en de omgeving oogt schoon.
Het unieke aan dit project is dat het afvalsysteem tegen de buitenkant van de zijgevel (zie onderstaande afbeelding) van het 9 verdiepingen hoge gebouw wordt gemonteerd.
Komende zomer wordt het afvalsysteem opgeleverd.
Hoofdaannemer is aannemersbedrijf De Vries & Verburg Stolwijk.