Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat - Groningen

De bouw van het prestigieuze project nieuwbouw Vindicat aan de Grote Markt in Groningen, is in oktober 2013 gestart. De oppervlakte van de nieuwbouw is ruim 4.000 m2 en het gebouw heeft 5 verdiepingen. Opdrachtgever is de Gemeente Groningen en het project wordt uitgevoerd in Bouwcombinatie Jurriëns Jorritsma vof. De installatietechniek wordt uitgevoerd door Aalbers installatietechniek.

Bijzonderheid voor het project is dat het gehele gebouw inclusief installaties in BIM 3D formaat is ontworpen. Dit biedt veel voordelen in het bouwproces doordat knelpunten vooraf in 3D duidelijk inzichtelijk kunnen worden gemaakt.

Het ontwerp is volgens verantwoordelijk architect Ben van der Meer van DeZwarteHond, een nauwkeurige invulling van de eisen en vragen die Vindicat en de gemeente Groningen aan het ontwerp hebben gesteld.

Vindicat is de oudste studenten vereniging van Nederland en de grootste studentenvereniging van Groningen. In het kader van de gemeentelijke plannen van de herinrichting van de oostzijde van de Grote Markt, is Vindicat in noordelijke richting verplaatst naar de hoek van de voormalige plaats van de VVV en de Friesland Bank.

Daarnaast hebben ze voor het efficiënt afvoeren van afval gekozen voor de toepassing van een Stansz Stortkoker. Er is een Stansz Waste Chute System geïnstalleerd. Hiervoor is gekozen om de verschillende verdiepingen vrij van afval zakken te houden en een centrale afval verzamelplaats in de kelder optimaal te benutten.

De gerealiseerde voordelen voor Vindicat zijn:

  • geen afval meer op de verdiepingen
  • centrale afval verzameling
  • schone omgeving in en om het gebouw
  • comfort in de afval verwerking